Kovi Jani

Mások és a magam szórakoztatására összegyűjtve, amiket szeretek a hagyományok jegyében (receptek, versek, mesék és még minden más dolog)

Lyukas kalács (tojás nélküli kelt tészta)

Hozzávalók:

  • 1/2 liter tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 ek só
  • 1 kg liszt
  • 1 kis tejföl (175-200 ml)
  • 1/2 ek zsír
  • 1 tojás
  • 1 nagy vagy 2 kicsi tejföl
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

A tejet megmelegítjük a cukrot elkeverjük benne és az élesztőt felfuttatjuk. Ha ez élesztővel elkészültünk, akkor a liszt nagy részét (~80 dkg) a sóval szárazon elkeverjük, majd a kicsi tejföllel és az élesztővel összedolgozzuk, majd beletesszük a zsírt és a tésztát nyújtható keménységűre daggasztjuk. Ha ez meg van megkelesztjük a tésztát. Amikor duplájára kellt, akkor kisebb darabokra vágjuk (~10-12 db-ra) kialakítjuk a kalácsformákat (elnyújtunk egy levágott darabot és kör alakúra fonjuk), majd zsírozott lisztezett tepsibe tesszük, tojással megkenjük és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Amíg a tészta sül elkészítjük a nagy tejfölt (sóval és borssal ízlés szerint összekeverjük) és amint ki sült még melegen (forrón) a kalácsokat bekenjük az előkészített tejföllel. Ez után már csak enni kell, a maradék tejfölt érdemes kitunkolni, mert nagyon finom.

A tésztát én felszoktam használni más kelt tésztából készült sütihez pl. lekváros bukta.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 32
Tegnapi: 37
Heti: 104
Havi: 32
Össz.: 96 800

Látogatottság növelés
Oldal: Családi receptjeink a hagyomány jegyében
Kovi Jani - © 2008 - 2024 - kovijani.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »