Lyukas kalács (tojás nélküli kelt tészta)
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tejet megmelegítjük a cukrot elkeverjük benne és az élesztőt felfuttatjuk. Ha ez élesztővel elkészültünk, akkor a liszt nagy részét (~80 dkg) a sóval szárazon elkeverjük, majd a kicsi tejföllel és az élesztővel összedolgozzuk, majd beletesszük a zsírt és a tésztát nyújtható keménységűre daggasztjuk. Ha ez meg van megkelesztjük a tésztát. Amikor duplájára kellt, akkor kisebb darabokra vágjuk (~10-12 db-ra) kialakítjuk a kalácsformákat (elnyújtunk egy levágott darabot és kör alakúra fonjuk), majd zsírozott lisztezett tepsibe tesszük, tojással megkenjük és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Amíg a tészta sül elkészítjük a nagy tejfölt (sóval és borssal ízlés szerint összekeverjük) és amint ki sült még melegen (forrón) a kalácsokat bekenjük az előkészített tejföllel. Ez után már csak enni kell, a maradék tejfölt érdemes kitunkolni, mert nagyon finom.
A tésztát én felszoktam használni más kelt tésztából készült sütihez pl. lekváros bukta.